Cline Scientific uppger att ett globalt avtal innebär överenskommelse med någon av de 30-40 största - vd

07/03

Life science-bolaget Cline Scientific meddelade tidigare under onsdagen att man siktar på att ha en global licenstagare inom tre år. Området är stamcellsterapier.

Inom området för cancerdiagnostik siktar bolaget på att ha två licenstagare inom tre år.

Företaget har också börjat att teckna avtal. Nu i februari tecknade Göteborgsföretaget avtal med svenska Liv Diagnostics rörande en utlicensiering av teknik. Clines teknik kommer att användas i utvecklingen av en helt ny cellbaserad diagnostikapplikation för metastaserande bröstcancer. Det är dock inte den typen av avtal som Clines vd Patrik Sundh syftar på när han menar ett globalt avtal.

”När vi talar om ett globalt avtal så talar vi inte om Liv. Ett globalt avtal är ett avtal med ett av de 30-40 största pharmabolagen i världen”, säger han till Finwire.

Företaget har två modeller för att sälja. Dels har man en produktförsäljning där bolaget tar fram produkter åt exempelvis forskning. Det andra området är licensintäkter.

”Vi har sagt att vi kan kan omsätta runt 10 miljoner kronor och ha en helt ok verksamhet inom att sälja egna produkter till exempelvis forskare. Den stora grejen för oss är att licensiera ut vår teknik. Det tar tid men kan också ge väldigt stora intäkter. Det är också det jag menar när jag talar om globala licensavtal”, säger Patrik Sundh.

Cline är i flyttläge. Framöver går flyttlasset till Astrazenecas Bioventure Hub i Mölndal, vilket innebär att företaget kommer närmare möjliga kunder och tillgång till bättre labb. 
För att fortsätta expandera tar bolaget in 8,1 miljoner kronor i en emission, vilket är förhållandevis liten emission för ett noterat bolag.

”Vi har övervägt att göra en större emission, men i det läget som vi befinner oss just nu så tycker vi att det här är bra och balanserat. Vi skall använda kapitalet rätt också. Mer kapital betyder inte nödvändigtvis att vi får ett licensavtal snabbare. Vårt arbete tar tid, men det kommer också att vara väldigt lönsamt när vi väl får ett avtal”, säger Sundh.

För att ge understöd åt försäljningen kommer företaget på sikt att behöva flytta ut i världen. Idag sitter bolaget med ett fåtal anställda i Göteborg. På längre sikt är det nödvändigt att sitta närmare kunderna, menar life science-bolaget.

”I Europa måste man inte ha närvaro, men det är positivt om man sitter i närheten av kunderna. Schweiz är en väldigt viktig marknad för life science i Europa. Nummer ett globalt är otvivelaktigt USA, men det är också kostsamt och krävande. Långsiktigt ser vi en etablering som viktigt”, säger Patrik Sundh och tillägger att det inte är nödvändigt för att Cline skall nå ett globalt avtal med en aktör.

När det gäller risker för Cline Scientific ser life science-direktören tre områden – finansiering, kompetens och projektrisk.

”När det gäller bolaget så är såklart finansieringen en risk. Men vi har växt väldigt omdömesgillt och inte rest mer kapital än vi behövt. Vi har också regelbunden diskussion med olika investerare. För det andra är kompetensfrågan viktig. Vi måste hålla i de anställda vi har då de är viktiga för vår verksamhet. Det tredje området är projektrisk, vilket är något som ligger bortanför vår kontroll. Det kan exempelvis handla om att en kund lägger ned ett projekt”, säger Sundh.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire