Alzheimerdata från kongress stärker potentialen för Bioarctics läkemedelsprojekt - vd

06/12

Under torsdagen presenterades flera viktiga forskningsresultat från aktuella Alzheimerstudier under Alzheimerkongressen CTAD i San Diego, USA. Läkemedelsjätten Biogen släppte nya data kring adacanumab som fick ett blandat mottagande på börsen och svenska Bioarctics projekt BAN2401 visade på ihållande effekt i en uppföljningsstudie. Gunilla Osswald, vd på Bioarctic, är på plats och säger att det råder god stämning på kongressen men vill inte kommentera Biogens möjligheter till ett FDA-godkännande.

- Det är en positiv anda här på kongressen med flera framsteg som gjorts och som nu presenteras. Men om det blir en registrering eller ej för Biogen vill jag inte kommentera, säger hon till Finwire på fredagskvällen.

Aducanumab är åter aktuell efter att nya analyser indikerat att projektet, som lades ned i våras, visat effekt på tidig sjukdomsutveckling av Alzheimer. Bolaget har i samråd med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beslutat att söka om marknadsgodkännande baserat på de nya analyserna och intresset för den nya datan har varit stor inför kongressen. När resultaten väl presenterades fick de ett blandat mottagande på börsen och aktien sjönk inledningsvis för att därefter avsluta med ett stabilt plus.

- Det jag kan säga är att den data som presenteras stärker potentialen för BAN2401, både våra egna data och andras, säger Gunilla Osswald.

Bioarctics partner Eisai presenterade under torsdagen uppföljningsdata från fortsättningen på fas IIb-studien med BAN2401 som presenterade positiva resultat sommaren 2018. I uppföljningsstudien har patienterna som deltog i fas IIb-studien bjudits tillbaka och resultaten är lovande, enligt bolagen.

- Amyloidminskningen vi såg i studien har bibehållits även 2 år efter avslutad behandling och de flesta patienterna fortsätter att klassas som amyloidnegativa. Det betyder att den vinst man gjorde under behandlingen behåller man, säger Gunilla Osswald och tillägger:

- Det tyder på att BAN2401 har betydande effekt och är sjukdomsmodifierande.

Konferensen fortsätter under helgen och på fredagen kommer Eisai presentera detaljerna för designen på fas III-studien med BAN2401. Under lördagen kommer Lars Lannfelt, professor vid Uppsala universitet och en av grundarna till Bioarctic, att presentera hur BAN2401 och adacanumab binder till amyloidplack.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire