Sensec kommer se effekt av upphandlingar i pipeline under tredje och fjärde kvartalet - vd

22/06

Sensec tog in 3,1 miljoner kronor i den emission som föregick noteringen på NGM, där aktien började handlas under torsdagen. Pengarna från emissionen kommer i huvudsak att gå till utvecklingen av en egen mjukvara till bolagets verksamhet inom personlig säkerhet, säger bolagets vd Michael Pettersson till Finwire.

Sensec är en helhetsleverantör av kompletta lösningar för utförande av säkerhetskontroller. Företaget säljer, utbildar och utför teknisk service av till exempel röntgenutrustning, metalldetektorer, narkotika- och sprängämnesdetektorer och person- och trygghetslarm.

Sensec fick in 3,1 miljoner kronor av önskade 7,9 miljoner kronor i nyemissionen. Förutom utvecklandet av den egna plattformen för bolagets satsning på person- och trygghetslarm, syftade kapitalanskaffningen till att öppna upp möjligheten för nya affärsområden.

Michael Petterson säger att utfallet i nyemissionen förmodligen kommer innebära att man behöver prioritera mellan de olika satsningarna.

- Plattformen för personlarm kommer att fullföljas och tas i mål. Den är så pass viktig, svarar han på en fråga om hur prioritetsordningen ser ut.

Vidare avser Sensec expandera utanför Sveriges gränser. Det handlar till en början främst om Norden, även om bolaget även har fått en del intressanta uppslag i Baltikum.

- Målsättningen är att under 2018 ha minst en klar etablering. Om det blir en produkt i ett land eller parallellt i flera, det är för tidigt att säga, uppger Pettersson.

Sensec har tio affärsområden, där flyg stod för 46 procent av omsättningen under 2016. Det är emellertid inte på flygsidan som den geografiska expansionen kommer äga rum, då den verksamheten är präglad av högre regulatoriska trösklar och mer väletablerade aktörer. Det handlar i stället om områden som värmeverksindustrin, fotbojor och personlarm.

Samtidigt ser vd:n utrymme att växa på flygsidan i Sverige, där man redan är den största leverantören av säkerhetslösningar. Detta då regulatoriska förändringar, efter en tid av stiltje, är på gång under de närmsta tre till fem åren. Redan i år ska body scanning, eller nakenkameror, börja införas.

- Det är ett nytänk inom flygindustrin som inte har funnits tidigare som vi vill vara med på. sedan kommer det hända en del på säkerhetskontrollerna. Man går från en standardisering till en ny. Så jag skulle vilja säga att inom flyget så finns det en hel del att jobba med de närmsta åren.

För 2017 budgeterar Sensec enligt memorandumet för en "markant tillväxt" med en målsättning om en rörelsemarginal på 8 procent.

- Vi gjorde 92 miljoner kronor [i omsättning] i fjol och vi ska generera en högre omsättning i år. Jag tycker det är rimligt med en markant omsättningsökning och att ligga på 8 procent i vinstmarginal på drygt 100 miljoner kronor borde vara rimligt, utan att precisera någon exakt omsättningsprognos. Jag vet vad vi har för break-even-gränser i bolaget så jag tycker det är rimligt att sätta den målsättningen, kommenterar vd:n.

Under det första kvartalet i år landade marginalen på 1,1 procent. Enligt Pettersson beror det svaga första kvartalet delvis på att bolaget har många statliga och kommunala kunder som får sina budgetar satta sent.

- Det andra fenomenet är att vi är beroende av de upphandlingar som kommer ut och att vi vinner dom. I fjärde och första kvartalet var det väldigt få upphandlingar. Vi ser att de ligger i pipen nu, och vi kommer se effekten under tredje och fjärde kvartalet, tillägger han.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire